Odpowiednia dawka witamin
Przenigdy nie jest za wcześnie, żeby zadbać o swoje serce. Nawet, jeżeli już w Twojej rodzinie nie występowały problemy z miażdżycą i inne choroby serca, to szybkie tempo życia, stres i niedbała dieta nie sprzyjają Twojemu zdrowiu. Jak temu zaradzić? Najbardziej istotne są witaminy – kwasy omega 3.
W walce o zdrowe serce konieczne jest zapewnienie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, a bowiem nasz organizm nie ma sposobów ichniejszym syntezy, zasadniczą opcją jest dostarczenie ichniejszym wraz z pokarmem. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze krwi, obniżają stężenie triglicerydów, a również ryzyko CVD.
Natomiast CVD jak i inne stany zatorowo-zakrzepowe mogą zostać spowodowane niedoborem witamin. Od witaminy B12 zależne jest stężenie homocysteiny, której podwyższenie łączy się bezpośrednio z opcją uszkodzenia ściany naczyń.
Również witamina D, choć kojarzona głównie z dobroczynnym wpływem na nasze kości, może posiadać niebagatelny wpływ na układ krążenia. Jej niedobory zwiększają ryzyko zachorowań na niedokrwienne choroby serca, zawał, czy miażdżycę.
Jeśli więc chcemy zoptymalizować dietę pod kątem naszego serca – należy sięgać po ryby. Witamina B12, D , a ponadto kwasy omega 3 występują m.in. w tuńczyku. Właściwym ich źródłem są też łososie i pstrągi. Najwartościowszymi są te o małym stopniu przetworzenia, a zatem świeże, mrożone i solone.
O ile styl życia nie umożliwia nam wystarczająco zadbać o dietę – warto sięgnąć po właściwe suplementy, które zapobiegną niedoborom. W końcu serce posiadamy wyłącznie jedno.
Należy sprawdzić: witamina k2.