Kiedy potrzebujemy witamin
Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin należy dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej chwili jest perfekcyjnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne chęci kulinarne, częściej w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które nadal są niewiele popularne w polskiej kuchni, a dostarczają co niemiara cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina c). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Także niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Odpowiednia ilość tej witaminy produkuje się jednakże przede wszystkim latem, kiedy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie ważną witaminą, której w wielu przypadkach brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, jednakże aby posiadać gwarancję, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, nie gorzej sięgnąć po suplementy diety uważając, ażeby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.
Zobacz: koenzym q10.