Dobre suplementy diety

Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w metodę naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie za każdym razem jest idealnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne chęci kulinarne, w bardzo wielu sytuacjach w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które cały czas są mało popularne w polskiej kuchni, a dostarczają całe mnóstwo cennych witamin oraz dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz omega 3). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Właściwa ilość tej witaminy tworzy się jednak przede wszystkim latem, kiedy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo ważną witaminą, której w bardzo wielu sytuacjach brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, jednak by mieć zapewnienie, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, aby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: witamina d3.