Wybierz dobrą kawę
Każdy posiada różnorodne gusty smakowe, dlatego także właściwie każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach w dużej liczbie przypadków gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych państwach wygląda to inaczej. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest co najmniej kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my w wielu wypadkach dzielimy ją na trzy grupy, w których ulokowane są parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak na prawdę nie wyróżniamy w tym miejscu wręcz małej części spośród wszystkich dostępnych. W krajach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. Wysokiej klasy kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Tożsamo jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być na prawdę wypasioną, przy czym poruszając jej zagadnienie polecam go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy uzależniony jest od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. Jeżeli poszukiwana jest dobra kawa do ekspresu to należy się przygotować na niezbite trudności. W Polsce trudno taką znaleźć. Na naszym rynku można zdobyć produkty zaledwie paru producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu adekwatnego towaru sprawia, że restauratorzy bardzo często na specjalne zamówienie, bezpośrednio od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wtedy jednakże filiżanka takiej jest dość droga i tylko prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.
Zobacz: kawa dla gastronomii.