Rodzaje kaw

Z zamiłowaniem do kawy zmaga się przynajmniej połowa osób dorosłych w naszym państwie. Przyzwyczailiśmy się ponieważ do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu funkcjonuje pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego obecnie powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo wysokiej klasy pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest warto co najmniej kilkanaście miliardów zł a ta wartość non stop rośnie. W restauracjach ukazują się coraz lepsze gatunki, dlatego nawet najwięksi miłośnicy mogą znaleźć smak odpowiedni dla siebie. Zaczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie posiada na to niestety jednoznacznej odpowiedzi. Wręcz ziarna z najwyższej półki różnią się od siebie smakiem a wpływ na to ma ziarno kawowca, jego rodzaj i w głównej mierze etap wypalenia. Jak prawie każdy produkt kawa ma możliwość być lepsza albo gorsza, niemniej jednak wspaniała kawa do ekspresu powinna cechować się przede wszystkim doskonałym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to doskonała reklama, ponieważ zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się dosłownie oprócz budynkiem zdarza się, że przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są czasami znaczną zagadką, ponieważ w dalszym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak nieprosto jest nam rozpocząć bez niej prawie każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość jedynie odnosimy takie złudzenie.

Zobacz: kawy ziarniste do ekspresu.